Ιστορικό Συνδέσμου

Ο Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Νομού Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1980, όταν μια ομάδα Κριτών, με προτεργάτες τους Τάκη Αρβανιτίδη, Βασίλη Δρομπουλιανούδη και Παναγιώτη Λεονταρίδη, αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί από τον Σύνδεσμο Διαιτητών στον οποίο άνηκε μέχρι τότε και να δημιουργήσει έναν αυτόνομο φορέα, που θα περιλάμβανε αποκλειστικά Κριτές και θα είχε σαν σκοπό την καλύτερη οργάνωσή τους, την προάσπιση των συμφερόντων τους και την σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων, πάντα με γνώμονα το καλό του Μπάσκετ και την επιτυχή διεκπεραίωση όλων των Πρωταθλημάτων και των Διοργανώσεων που θα λάμβαναν μέρος. Η ομάδα αυτών των ανθρώπων είχε επίσης σαν χαρακτηριστικό την αγάπη για το άθλημα. Διαπνέονταν από φίλαθλα αισθήματα, πάθος για το Μπάσκετ και ειλικρινή διάθεση για προσφορά.

Τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου ήταν είκοσι τρία (23) άτομα και συνέταξαν μαζί με τον δικηγόρο Παπαθανασόπουλο Γεώργιο το πρώτο Κατασταστικό. Τα ιδρυτικά αυτά μέλη, μετά την δημιουργία του Συνδέσμου προσπάθησαν να συγκεντρώσουν στους κόλπους του όλους τους κριτές του Νομού.

Πρόεδρος της τότε Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής (από τον Δεκέμβριο του 1980 έως τον Φεβρουάριο του 1981) υπήρξε ο Δημήτριος Αρβανιτίδης ο γνωστός και ως “κυρ’ Τάκης”

Ο Σύνδεσμος διοικείται από 9μελές Συμβούλιο που εκλέγεται από κοινό ψηφοδέλτιο για 3 χρόνια. Τον έλεγχο της διαχείρισης των οικονομικών του τον έχει η Ελεγκτική Επιτροπή, που επίσης εκλέγεται για 3 χρόνια.

Οικονομικά αντλεί πόρους από της ετήσιες συνδρομές των μελών του, την καταβολή ποσοστού 6% από τις αμοιβές των Κριτών σε Εθνικούς, τοπικούς αγώνες και Τουρνουά καθώς επίσης και από χορηγίες από διάφορους φορείς.

Φροντίζει για την βελτίωση και συνεχή κατάρτιση των μελών του με τακτικά σεμινάρια επεξήγησης και ανάλυσης Κανονισμών.

Παρέχει στα μέλη του στολές αγώνων δωρεάν όταν αυτό είναι εφικτό, για την ομοιόμορφη εμφάνιση τους στα γήπεδα.

Συνδράμει στα μέλη του με δωροεπιταγές, όταν πρόκειται για χαρές και με δωρεές σε κοινοφελή ιδρύματα, όταν πρόκειται για λύπες.

Επιδιώκει τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών του με διάφορες εκδηλώσεις όπως χοροί, συνεστιάσεις, εκδρομές, εκδηλώσεις για τα παιδιά κλπ.

Διοργάνωσε με επιτυχία πολλές Σχολές Κριτών στην πόλη μας και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας στελεχώνοντας τον Σύνδεσμό μας καθώς και τους άλλου Συνδέσμους με ικανά μέλη.

Στα Τριάντα (30) χρόνια της πορείας του έδωσε το παρόν με τη συμμετοχή των μελών του σε όλες τις μικρές και μεγάλες διοργανώσεις που έλαβαν χώρα στην πολή μας, στην ευρύτερη περιοχή του Νομού, καθώς και στην Περιφέρεια Μακεδονίας, όποτε ήταν απαρίατητο.

Κορυφαία στιγμή υπήρξε η συμμετοχή του Συνδέσμου μας στου Ολυμπιακούς και Παραολύμπιακούς Αγώνες “Αθήνα 2004” με έξι (6) και επτά (7) κριτές αντίστοιχα.

Επίσης σπουδαία στιγμή η συμμετοχή στο Final Four της Euroleague τον Απρίλιο του 2000, όπου ουσιαστικά εγκαινιάσθηκε και το “Παλατάκι” του ΠΑΟΚ.

Άλλες σημαντικές διοργάνωσεις που έφεραν εις πέρας με επιτυχία τα έμπειρα μέλη του Συνδέσμου ήταν:

1.) Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων τον Αύγουστο του 1993
2.) Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων τον Ιούλιο του 1995 και τον Ιούλιο του 2003
3.) Το Final Four του Champions’ Cup στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο τον Μάιο του 2003 το οποίο κατέκτησε ο ΑΡΗΣ.
4.) Το Final Four Ελληνικού Πρωταθλήματος και Τελικούς Κυπέλλου, Διεθνή Τουρνουά με καροτσάκια κλπ.

Συνεργάζεται άριστα με όλους τους φορείς του Αθλήματος, την Ομοσπονδία, την Τοπική Ένωση, τις Επιτροπές, τους Διαιτητές και τους Κομισαρίους.

Έχει τιμηθεί πολλές φορές από φορείς και ομάδες της πόλης μας για την ακούραστη προσφορά του. Παράλληλα έχουν τιμηθεί και μέλη του, σε ατομικό επίπεδο, για την πολυετή και συνεπή προσφορά τους.

Τιμάει ο ίδιος ο Σύνδεσμος εξέχοντα πρόσωπα του χώρου της Καλαθοσφαίρισης, αλλά και ανθρώπους που τον στήριξαν στην πορεία αυτή των τριάντα (30) χρόνων.

Ευαισθητοποιημένα σε κοινωνικά θέματα, τα μέλη μας συμμετέχουν αφιλοκερδώς σε αγώνες ειδικών περιπτώσεων, όπως τα “Μαυροσκούφεια”, το Χριστουγεννιάτικο Τουρνουά των Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών, Τουρνουά στη Μνήμη Αδικοχαμένων, Τουρνουά Α.Μ.Ε.Α., Κοινότητας “Ιθάκης” κλπ.

Τα πρώτα χρόνια, τα “πέτρινα χρόνια”, σε συνθήκες δύσκολες, οι Κριτές με κίνητρο την αγάπη τους στο άθλημα, το υπηρέτησαν σε συνθήκες αφόρητης ζέστης ή κρύου, βροχής ή σκόνης στα πολυάριθμα ανοικτά γήπεδα. Οι συνθήκες βελτιώθηκαν στην πορεία, κατασκευάσθηκαν πολλά κλειστά γυμναστήρια, ο εξοπλισμός εκσυγχρονίστηκε και οι απαιτήσεις χειρισμού των οργάνων, κυρίως στα μεγάλα γήπεδα, απαιτούν τεχνογνωσία και εξάσκηση που αποκτάται κυρίως με την συχνή συμμετοχή σε αγώνες.

Ο Σύνδεσμος σήμερα έχει περίπου 160 εν ενεργεία μέλη. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει από τον Σύνδεσμο και έχουν συμμετάσχει έστω για μία αγωνιστική περίοδο πάνω από Χίλιοι (1000) Κριτές. Για πολλούς και διάφορους λόγους πολλοί εγκατέλειψαν. Επίσης έχει και εγγεγραμμένα και μη εν ενεργεία μέλη.

Ο Σύνδεσμος υπόσχεται πως θα προσπαθεί με την συνέπειά του να συμβάλει πάντα στη βελτίωση του αθλήματος, βοηθώντας και το έργο των Διαιτητών για την επιτυχή διεξαγωγή των αγώνων.